Title (deu)
Chemosensorik von Escherichia coli in realen Matrices
Parallel title (eng)
Chemosensoring of escherichia coli in real matrices
Author
Bernhard Pummer
Advisor
Franz Dickert
Assessor
Franz Dickert
Abstract (deu)
Es wurden Escherichia coli Bakterien, die verschiedenen Lösungen zugesetzt wurden (z.B. destilliertes Wasser, Leitungswasser, Salzlösung, Zuckerlösung, Lebensmittelproben), oder Stress ausgesetzt wurden (z.B. Temperatur, UV-Licht, Lysozym) mit Hilfe von massensensitiven Sensoren, Rasterkraftfeldmikroskopie und UV-Mikroskopie untersucht. Ziel war es, die Möglichkeiten der Methoden aufzuzeigen, und die phänomenologische Veränderung der Bakterienzellen unter den verschiedenen Bedinungen zu observieren.
Abstract (eng)
Escherichia coli, which have been dissolved in different solutions (e.g. distilled water, tapwater, salt solution, sugar solution, food samples), or exposed to stress (e.g. temperature, UV light, lysozyme), have been analyzed with mass sensitive sensors, atomic force microscopy and UV microscopy. The aim was to show the opportunities of the methods, and to observe the phenomenological changes of bacteria cells under different conditions.
Keywords (eng)
food analyticsanalytical chemistrysensorsquartz crystal microbalanceatomic force microscopyescherichia colihost guest chemistrystress treatment of bacteria
Keywords (deu)
LebensmittelanalytikAnalytische ChemieSensorikQuarzmikrowaageRasterkraftfeldmikroskopieEscherichia coliHost-Guest-ChemieStressbehandlung von Bakterien
Subject (deu)
Subject (deu)
Type (deu)
Persistent identifier
Extent (deu)
59 S.
Number of pages
59
Association (deu)
Title (deu)
Chemosensorik von Escherichia coli in realen Matrices
Parallel title (eng)
Chemosensoring of escherichia coli in real matrices
Author
Bernhard Pummer
Abstract (deu)
Es wurden Escherichia coli Bakterien, die verschiedenen Lösungen zugesetzt wurden (z.B. destilliertes Wasser, Leitungswasser, Salzlösung, Zuckerlösung, Lebensmittelproben), oder Stress ausgesetzt wurden (z.B. Temperatur, UV-Licht, Lysozym) mit Hilfe von massensensitiven Sensoren, Rasterkraftfeldmikroskopie und UV-Mikroskopie untersucht. Ziel war es, die Möglichkeiten der Methoden aufzuzeigen, und die phänomenologische Veränderung der Bakterienzellen unter den verschiedenen Bedinungen zu observieren.
Abstract (eng)
Escherichia coli, which have been dissolved in different solutions (e.g. distilled water, tapwater, salt solution, sugar solution, food samples), or exposed to stress (e.g. temperature, UV light, lysozyme), have been analyzed with mass sensitive sensors, atomic force microscopy and UV microscopy. The aim was to show the opportunities of the methods, and to observe the phenomenological changes of bacteria cells under different conditions.
Keywords (eng)
food analyticsanalytical chemistrysensorsquartz crystal microbalanceatomic force microscopyescherichia colihost guest chemistrystress treatment of bacteria
Keywords (deu)
LebensmittelanalytikAnalytische ChemieSensorikQuarzmikrowaageRasterkraftfeldmikroskopieEscherichia coliHost-Guest-ChemieStressbehandlung von Bakterien
Subject (deu)
Subject (deu)
Type (deu)
Persistent identifier
Number of pages
59
Association (deu)
License
- Citable links
- Other links
- Managed by
- DetailsObject typeContainerCreated25.10.2021 09:26:11 UTC
- Usage statistics-
- Metadata
- Export formats
