You are here: University of Vienna PHAIDRA Detail o:1347467
Title (eng)
(Un)packing a green box - moments of infrastructural valuation at a delivery service for alternative food
Author
Cornelius Heimstädt
Adviser
Maximilian Fochler
Assessor
Maximilian Fochler
Abstract (deu)
Märkte für alternative Lebensmittel boomen. Nichtsdestotrotz stellt die Frage was Lebensmittel heutzutage alternativ macht, öffentliche und wissenschaftliche Debatten vor anhaltende Kontroversen. Während ein Großteil dieser Kontroversen auf die entsprechenden Konsequenzen für Konsument*innen abzielt, ist nur wenig darüber bekannt wie Akteure, die Teil von alternativen Lebensmittelinfrastrukturen bilden, mit koexistierenden Konzeptionen von Alternativität umgehen. Um diese Perspektive zu beleuchten, widmet sich die vorliegende Arbeit einer zweiwöchigen Ethnographie in den Räumlichkeiten eines Lieferdienstes für Biokisten—einem Produkt das emblematisch für eine zunehmende Besorgnis mit alternativen Lebensmitteln zu sein scheint. Basierend auf einer analytischen Herangehensweise, angelehnt an Infrastrukturforschung innerhalb der Science and Technology Studies (STS), und konzeptuell verankert in einer pragmatischen Betrachtung von Wert(en) als sozialen Prozessen, widmet sich die vorliegende Arbeit dem Phänomen alternativer Lebensmittel als einem Objekt infrastruktureller Wertschöpfung und Bewertung. Die Arbeit zielt nicht darauf ab eine akkuratere Definition alternativer Lebensmittel zu formulieren, stattdessen veranschaulicht sie die alltäglichen Wertschöpfungs- und Bewertungspraktiken von Akteuren innerhalb alternativer Lebensmittelinfrastrukturen. Durch die Herausarbeitung dieser Praktiken, problematisiert die vorliegende Arbeit die gemeinhin angenommene Dichotomie zwischen alternativen und industriellen Lebensmitteln, um im gleichen Zug neue Wege für die Betrachtung zukünftiger Lebensmittel und Landwirtschaften anzudeuten.
Abstract (eng)
Markets for alternative food products are booming. Yet, in public and scholarly debates the very question of what makes food and agriculture alternative, is an ongoing source of controversy. Whereas most contemporary debates focus on the implications these controversies hold for consumers, little is known about how actors who form part of alternative food infrastructures cope with co-existing conceptions of alternativeness. In order to explore this perspective, the present thesis draws on a two-week ethnographic case study at a delivery service for Green Boxes—a product that seems emblematic for increasing concerns with alternative food. Analytically inspired by Science and Technology Studies (STS) informed research on infrastructures, and conceptually anchored in pragmatist inquiries with studying value(s) as social processes, this thesis explores the phenomenon of alternative food as an object of infrastructural valuations. It is not meant to provide a more accurate definition of alternative food, but to show how actors within alternative food infrastructures, come to assess and generate the ambivalent worth of the products they handle every day. By tracing these situated valuations, this thesis problematizes the assumed boundary between alternative and industrial food, while calling for new avenues in approaching the future of food and agriculture.
Keywords (eng)
FoodAlternative FoodOrganic FoodAgricultureAlternative AgricultureOrganic AgricultureBox SchemeInfrastructureValuation Studies
Keywords (deu)
LebensmittelAlternative LebensmittelBiologische LebensmittelLandwirtschaftAlternative LandwirtschaftBiologische LandwirtschaftBiokisteInfrastrukturValuation Studies
Subject (deu)
Subject (deu)
Type (deu)
Persistent identifier
https://phaidra.univie.ac.at/o:1347467
rdau:P60550 (deu)
III, 85, III-XVI Seiten : Illustration
Number of pages
103
Members (1)
Title (eng)
(Un)packing a green box - moments of infrastructural valuation at a delivery service for alternative food
Author
Cornelius Heimstädt
Abstract (deu)
Märkte für alternative Lebensmittel boomen. Nichtsdestotrotz stellt die Frage was Lebensmittel heutzutage alternativ macht, öffentliche und wissenschaftliche Debatten vor anhaltende Kontroversen. Während ein Großteil dieser Kontroversen auf die entsprechenden Konsequenzen für Konsument*innen abzielt, ist nur wenig darüber bekannt wie Akteure, die Teil von alternativen Lebensmittelinfrastrukturen bilden, mit koexistierenden Konzeptionen von Alternativität umgehen. Um diese Perspektive zu beleuchten, widmet sich die vorliegende Arbeit einer zweiwöchigen Ethnographie in den Räumlichkeiten eines Lieferdienstes für Biokisten—einem Produkt das emblematisch für eine zunehmende Besorgnis mit alternativen Lebensmitteln zu sein scheint. Basierend auf einer analytischen Herangehensweise, angelehnt an Infrastrukturforschung innerhalb der Science and Technology Studies (STS), und konzeptuell verankert in einer pragmatischen Betrachtung von Wert(en) als sozialen Prozessen, widmet sich die vorliegende Arbeit dem Phänomen alternativer Lebensmittel als einem Objekt infrastruktureller Wertschöpfung und Bewertung. Die Arbeit zielt nicht darauf ab eine akkuratere Definition alternativer Lebensmittel zu formulieren, stattdessen veranschaulicht sie die alltäglichen Wertschöpfungs- und Bewertungspraktiken von Akteuren innerhalb alternativer Lebensmittelinfrastrukturen. Durch die Herausarbeitung dieser Praktiken, problematisiert die vorliegende Arbeit die gemeinhin angenommene Dichotomie zwischen alternativen und industriellen Lebensmitteln, um im gleichen Zug neue Wege für die Betrachtung zukünftiger Lebensmittel und Landwirtschaften anzudeuten.
Abstract (eng)
Markets for alternative food products are booming. Yet, in public and scholarly debates the very question of what makes food and agriculture alternative, is an ongoing source of controversy. Whereas most contemporary debates focus on the implications these controversies hold for consumers, little is known about how actors who form part of alternative food infrastructures cope with co-existing conceptions of alternativeness. In order to explore this perspective, the present thesis draws on a two-week ethnographic case study at a delivery service for Green Boxes—a product that seems emblematic for increasing concerns with alternative food. Analytically inspired by Science and Technology Studies (STS) informed research on infrastructures, and conceptually anchored in pragmatist inquiries with studying value(s) as social processes, this thesis explores the phenomenon of alternative food as an object of infrastructural valuations. It is not meant to provide a more accurate definition of alternative food, but to show how actors within alternative food infrastructures, come to assess and generate the ambivalent worth of the products they handle every day. By tracing these situated valuations, this thesis problematizes the assumed boundary between alternative and industrial food, while calling for new avenues in approaching the future of food and agriculture.
Keywords (eng)
FoodAlternative FoodOrganic FoodAgricultureAlternative AgricultureOrganic AgricultureBox SchemeInfrastructureValuation Studies
Keywords (deu)
LebensmittelAlternative LebensmittelBiologische LebensmittelLandwirtschaftAlternative LandwirtschaftBiologische LandwirtschaftBiokisteInfrastrukturValuation Studies
Subject (deu)
Subject (deu)
Type (deu)
Persistent identifier
https://phaidra.univie.ac.at/o:1347468
Number of pages
103