You are here: University of Vienna PHAIDRA Detail o:1394136
Title (eng)
Autophagy and neuroinflammation in Alzheimer's disease
a nutraceutical approach
Parallel title (deu)
Autophagie und Neuroinflammation bei der Alzheimer-Demenz : ein nutrazeutischer Ansatz
Author
Reinhard Gründler
Adviser
Alexander Haslberger
Assessor
Alexander Haslberger
Abstract (deu)
Das Altern und die damit zusammenhängende Entstehung von altersbedingten Krankheiten sind eine der größten Herausforderungen der heutigen Gesellschaft. Die Alzheimer-Demenz (AD), für die es gegenwärtig keine ursächlichen Therapieoptionen gibt, steht dabei in engem Zusammenhang mit Alterungsprozessen und ist durch zunehmenden Gedächtnisverlust gekennzeichnet. In dieser Arbeit werden drei auslösende Faktoren der Krankheit (Autophagie, Neuroinflammation und Seneszenz) untersucht und systematisch analysiert, ob die drei von Nahrungsmitteln abgeleitete Substanzen, die so genannten "Nutraceuticals" Epigallocatechingallat, Fisetin und Spermidin eine vorteilhafte Wirkung auf diese Faktoren haben. Zusammenfassend zeigt die systematische Literaturrecherche, dass die untersuchten Substanzen in Zukunft eine vielversprechende Behandlungsoption für AD bilden könnten. Insbesondere eine Kombination von Substanzen die auf mehrere Faktoren abzielt, könnte sich als vorteilhaft erweisen und rechtfertigt weitere Untersuchungen in klinischen Studien.
Abstract (eng)
Aging and the emergence of age-associated illnesses are one of the major challenges of present society. Alzheimer’s disease (AD) is closely associated with aging and is defined by increasing memory loss and severe dementia. Currently, there are no therapy options available that halt AD progression. This work investigates three hallmarks of the disease (autophagy, neuroinflammation and senescence) and systematically analyzes if there is a beneficial effect from three substances derived from food sources, the so called „nutraceuticals“ epigallocatechin gallate, fisetin and spermidine on these hallmarks. To sum up, the results in this paper imply a positive outlook for the reviewed substances to qualify as a novel treatment option for AD in the future. Especially a combination of substances, targeting multiple hallmarks, could prove beneficial and warrants further exploration in clinical trials.
Keywords (eng)
EGCGautophagycognitive declineepigeneticfisetinneuroinflammationspermidineAlzheimer
Keywords (deu)
EGCGAutophagiekognitiver VerfallDemenzAlzheimerEpigenetikFisetinNeuroinflammationSpermidin
Subject (deu)
Subject (deu)
Subject (deu)
Type (deu)
Persistent identifier
https://phaidra.univie.ac.at/o:1394136
rdau:P60550 (deu)
76 Seiten
Number of pages
76
Members (1)
Title (eng)
Autophagy and neuroinflammation in Alzheimer's disease
a nutraceutical approach
Parallel title (deu)
Autophagie und Neuroinflammation bei der Alzheimer-Demenz : ein nutrazeutischer Ansatz
Author
Reinhard Gründler
Abstract (deu)
Das Altern und die damit zusammenhängende Entstehung von altersbedingten Krankheiten sind eine der größten Herausforderungen der heutigen Gesellschaft. Die Alzheimer-Demenz (AD), für die es gegenwärtig keine ursächlichen Therapieoptionen gibt, steht dabei in engem Zusammenhang mit Alterungsprozessen und ist durch zunehmenden Gedächtnisverlust gekennzeichnet. In dieser Arbeit werden drei auslösende Faktoren der Krankheit (Autophagie, Neuroinflammation und Seneszenz) untersucht und systematisch analysiert, ob die drei von Nahrungsmitteln abgeleitete Substanzen, die so genannten "Nutraceuticals" Epigallocatechingallat, Fisetin und Spermidin eine vorteilhafte Wirkung auf diese Faktoren haben. Zusammenfassend zeigt die systematische Literaturrecherche, dass die untersuchten Substanzen in Zukunft eine vielversprechende Behandlungsoption für AD bilden könnten. Insbesondere eine Kombination von Substanzen die auf mehrere Faktoren abzielt, könnte sich als vorteilhaft erweisen und rechtfertigt weitere Untersuchungen in klinischen Studien.
Abstract (eng)
Aging and the emergence of age-associated illnesses are one of the major challenges of present society. Alzheimer’s disease (AD) is closely associated with aging and is defined by increasing memory loss and severe dementia. Currently, there are no therapy options available that halt AD progression. This work investigates three hallmarks of the disease (autophagy, neuroinflammation and senescence) and systematically analyzes if there is a beneficial effect from three substances derived from food sources, the so called „nutraceuticals“ epigallocatechin gallate, fisetin and spermidine on these hallmarks. To sum up, the results in this paper imply a positive outlook for the reviewed substances to qualify as a novel treatment option for AD in the future. Especially a combination of substances, targeting multiple hallmarks, could prove beneficial and warrants further exploration in clinical trials.
Keywords (eng)
EGCGautophagycognitive declineepigeneticfisetinneuroinflammationspermidineAlzheimer
Keywords (deu)
EGCGAutophagiekognitiver VerfallDemenzAlzheimerEpigenetikFisetinNeuroinflammationSpermidin
Subject (deu)
Subject (deu)
Subject (deu)
Type (deu)
Persistent identifier
https://phaidra.univie.ac.at/o:1394137
Number of pages
76